Hanzestad aan het Veluwemeer en de Veluwe

Harderwijk wordt al in1252 aangeduid als Hanzestad. De stad, indertijd gelegen aan de Zuiderzee, sloot zich aan bij de Duitse Hanze. Met het komen en gaan van handelaren en uiteraard handelsproducten, was er volop bedrijvigheid in de stad. Harderwijk werd een stad van betekenis. Nu, de 21e eeuw, zijn de sporen van deze tijd nog altijd zichtbaar. Sommige gebouwen van toen staan er nog. maar of gebouwen nu wel of niet behouden zijn gebl;even, de geschiedenis van Harderwijk blijft.

Harderwijk kreeg in 1231 stadsrechten van de Graaf van Gelre. De stad ontwikkelde zich snel tot een vooraanstaande handelsstad.

Al zolang Harderwijk bestaat waren er regelmatig overstromingen. De stormvloed van 1916 leidde tot de Zuiderzeewet, waarmee de basis werd gelegd voor drooglegging en inpoldering van de Zuiderzee. Met de Afsluitdijk in 1932, werd de Zuiderzee het IJsselmeer.

Nu, aan het begin van de 21e eeuw, wordt er hard gewerkt aan het plan Waterfront, waarbij diverse eilanden worden gecreëerd voor onder andere recreatie en woningbouw. Tevens krijgt het Dolfinarium ook een eigen eiland. Kortom, Hanzestad Harderwijk was en is een bruisende en levendige stad. De handel heeft zich verplaatst naar gezellige winkels met een breed aanbod in kleding, accessoires, cadeauartikelen, lekkernijen en de vele terrasjes waar heerlijke drankjes en smakelijke lunches worden geserveerd. Een bijzonder gevolg van de Hanzehandel van lang geleden…

Naast wonen en recreëren heeft Harderwijk, door zijn centrale ligging, ook een uitstekend en vitaal ondernemingsklimaat. Rondom de kern van Harderwijk heeft het een aantal bedrijventerreinen, waarvan Lorentz het grootste aaneengesloten bedrijventerrein is van Gelderland ( ca 244 ha ). Naast de industrie (nijverheid en dienstverlening), transport en automotive is Harderwijk ook voortreffelijk bereikbaar voor bulkgoederen en containers. Niet alleen de snelwegen rondom Harderwijk maken het aantrekkelijk om een onderneming in Harderwijk te vestigen, ook het openbaar vervoer is een groot pluspunt.

Ondernemerschap is een belangrijke motor voor de economie. Het zorgt voor werkgelegenheid, innovatie en productiviteitsgroei. Naast het Dolfinarium en wellnessoord Zwaluwenhoeve, behoren ook de gezamenlijke ondernemers tot één van de iconen van Harderwijk. Zij profileren zich mede op het sociaal en maatschappelijk terrein en spelen daarin voor velen een belangrijke rol.

Harderwijk, gelegen tussen het Veluwemeer en de bossen van de Veluwe, heet alle deelnemers, begeleiders en bezoekers aan de Parel van de Veluwe van harte welkom en een prettig verblijf in onze gemeente en het buitengebied.

Bron : o.a. Heerlijk Harderwijk