INLEIDING

De "Parel van de Veluwe" is reeds vele jaren een wielerklassieker met een wegwedstrijd voor (Elite)-vrouwen en Elite/beloften-mannen, die op de Noord-West Veluwe wordt verreden.

Dit jaar zijn de wedstrijden, met start en finish in Harderwijk, opgenomen in het landelijke programma van de KNWU-Clubcompetitie 2018.

Connie Meijer-trofee :
Bij de vrouwen wordt gestreden om de Connie Meijer-trofee die is ingesteld ter nagedachtenis van de jong overleden wielrenster Connie-Meijer (1963 - 1988).  Connie Meijer werd in 1984 Nederlands kampioen en werd in 1988 winnares van de 4e editie van onze Parel van de Veluwe. Op 17 augustus 1988 deed Connie Meijer mee aan een criterium wedstrijd in Naaldwijk. Tijdens de wedstrijd werd ze onwel en reed tegen een dranghek aan. Ze stond niet meer op en overleed op 25 jarige leeftijd aan de gevolgen van een hartstilstand. Achteraf bleek dat een verwaarloosde griep de oorzaak was van het hartfalen.


Fedor den Hertog-trofee :
Sinds 1997 krijgt de strijdlustigste Elite/Beloften renner bij de mannen de Fedor den Hartog-trofee uitgereikt.
Ooit was hij de beste amateur van de wereld. De ronde van Oostenrijk, Olympia's internationale ronde van Nederland, de Rheinland Pfalz Rundfahrt, de ronde van Mexico, de tour de l`Avenir, de ronde van België, kampioen van Nederland bij de amateurs en professionals, diverse keren algemeen clubkampioen van Nederland met het team van De IJsselstreek, waarvan hij ook lid van verdienste is.
Fedor den Hertog, gekend wegens zijn grote aanvalslust. Rustig wegsteken was aan hem niet besteed, vandaar dat ook de naam van deze geweldenaar ook verbonden is aan de renner die wordt gekozen tot meest strijdlustige renner in de Parel van de Veluwe.